söndag 1 februari 2015

Kycklingfärsbullar Cajun

 photo IMG_20150201_190856_zpska69r6k2.jpgDet här var inte tråkigt alls! Receptet är baserat på ett från BBC Good Food men vi använde kycklingfärs istället för kalkon och hade inte i någon selleri eller färsk koriander. 

För fyra portioner:


Såsen:
2 matskedar smör
2 matskedar vetemjöl
1 finhackad gul lök
1 grön chilipeppar (rensad och finhackad)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 lagerblad
1 burk (400g) körsbärstomater
1 tärning kycklingbuljong
Ett antal skvättar tabasco
1 tesked mald koriander

Köttbullarna:
Cajunkryddning efter smak
500 g kycklingfärs
1 matsked rapsolja
4 vårlökar, i tunna skivor

Och så här går det till:

Smöret i stekpanna på medelhög värme. Mixa med mjöl och rör ihop och runt tills blandningen blivit hasselnötsbrun - bränn den inte - och släng sedan grönsakerna, vitlöken och lagerbladet. Rör om helt kort och häll sedan i tomaterna och 1½ burk vatten (använd gärna tomatspadet). Smula ner buljongtärningen, häll på tabasco och koka sedan under lock i 15 minuter medan du gör köttbullarna.

Blanda i Cajunkryddning i kycklingfärsen och forma 20 stycken kycklingbullar (5 per portion, alltså). Värm oljan i stekpanna och bryn bullarna tills de fått färg på alla sidor. 

Rör om i såsen och lägg i de brynta bullarna och låt dem puttra i tio minuter på svag värme. Servera med (eller på) ris med vårlök.

Energivärde? Originalreceptet anger 301 kcal per portion och ifall man räknar en dl kokt ris per portion och 125 gram kycklingbulle per person kan det stämma. Jag har inte orkat räkna på allt men... Det verkar rimligt.

Smak: Jättegott - men du kommer troligen behöva salta anrättningen när den ligger på tallriken, för även om det är salt i kryddmixen så behövs det lite till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar