lördag 28 februari 2015

Blåbärsglass på Sojayoghurtbas

 photo IMG_8303_b_zpsni4lolvs.jpg

Efter att ha stått bortglömd i sitt skåp ett tag plockade jag idag fram glassmaskinen och gjorde ett experiment med att tillverka yoghurtglass (frozen yogurt) på bas av sojayoghurt. Den nollprocentiga grekiska yoghurt vi använde förut finns inte längre att få tag på eftersom den säljer för dåligt. Den här soyayoghurten av märket Alpro innehåller 2,3 gram fett per hekto och energivärdet är bara 43 kcal per hundra gram, vilket är utmärkt för kaloriräknaren!

Man gör så här: ta hela burken med soyayoghurt (5 dl, jag vägde innehållet till 460 gram) och häll i en bunke. Addera 50g agavesirap. Finns nog i de flesta livsmedelsaffärer nu för tiden. Ta en elvisp och vispa rejält i ett par minuter.

Addera sedan följande: en dl frysta blåbär (mer för färgen än för smaken), 2 msk mellanmjölk och en tsk med blåbärsarom. Livsmedelsaromer står ofta på bakavdelningen i vanliga mataffärer. Jag köpte blåbärsarom på Stockholms Aeter- och Essencefabrik

Eftersom vi gillar söta saker adderade vi en halv dl Sukrin. Sötma utan kalorier!

Nu ska alltihop vispas igen tills blåbären är sönderdelade och allt blandats rejält. Vispa ett par minuter. Ställ sedan in bunken med blandningen i kylskåpet eller i frysen (men akta så det inte stelnar!) ett tag. Jag plockade ut bunken när den var 8 grader varm. Häll sedan smeten i en glassmaskin och kör i 30 minuter. Ät när det är färdigt - den här glassen ska inte ställas in i frysen!

Glassmaskiner utan inbyggd kompressor med en kylskål som man får ha i frysen mellan användningstillfällena är inte så dyra. Vi har en OBH Nordica Ice Cream Box

Det totala kalorinnehållet för hela satsen blir någonstans runt 350-360 kalorier. Inte farligt alls! Och glassen räcker till två ordentliga eller tre helt adekvata portioner!

Mycket bra! Jag tyckte det blev jättegott med en tydlig och fräsch blåbärssmak. Ska absolut prova att göra annan kalorisnål yoghurtglass på Alpro-yoghurt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar