söndag 1 mars 2015

Der alte Sünder

 photo IMG_8331_b_zpsis58zyb3.jpgJag och hustrun stiftade bekantskap med drycken "Der Alte Sünder" på ett café i Wien för ett par år sedan. Det handlade då alltså om varm choklad spetsad med rom och toppad med grädde. Som det var kallt, grått och blåsigt i den österrikiska huvudstaden när vi var där (i november 2013) tyckte vi att det lät som en god idé att beställa in varsin mugg av Den Gamle Syndaren.

Oh, ja - jättegott var det! Man blev varm och pigg och glad så det räckte och blev över. När vi lämnade caféet med syndaren i magen tog det inte så lång tid innan vi insåg att... Vi var lite luriga. Det måste ha varit rätt mycket rom i den där chokladen!

Hemma i Sverige gjorde vi sedan olika försök att rekonstruera 
"Der Alte Sünder" med olika sorters rom och choklad, men hur vi än gjorde kunde vi inte återskapa det vi drack i Wien, framförallt inte styrkan. När mängden rom började överstiga halva koppen blev ju chokladen tunn...

Omsider förstod vi att det inte var klen karibisk rom i Den Gamle Syndaren utan potent österrikisk Stroh. Och idag, efter en promenad ute i ett gråkallt och blåsigt Haninge, lyckades vi faktiskt få till den helt rätt!


Gör så här (recept per person):

I en förvärmd kopp häller man 4 cl Stroh 80. Addera en klubba mörk choklad från Chokladfabriken eller lämplig mängd drickchoklad av annat märke. Häll på 2 dl varm mellanmjölk. Grädde behövs inte men är en bonus om man tycker sig ha råd med de extra kalorierna. Utan grädde går det här på knappt 350 kcal. 



Om Stroh:

Ursprunget till Stroh är tydligen ett försök av österrikiska brännare att fejka smaken av riktig rom genom att krydda inhemsk sädessprit på ett intressant sätt. Numera görs Stroh liksom annan rom på sockerrör men man har behållit den starka och goda kryddningen.

Stroh kommer i några olika styrkor - den starkaste är Stroh 80 som har en alkoholsstyrka på livsfarliga 80%. Detta är dubbla styrkan mot vanlig rom och inte att leka med. Spriten bör under inga omständigheter drickas outspädd! Den går för övrigt inte att köpa via Systembolaget (även om de har Stroh 40). Jag har en öppnad flaska Stroh 80 hemma som jag köpt i Riga och jag hittade en till i en liten spriteria i Corralejo på Fuerteventura i januari. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar