söndag 8 mars 2015

Experiment med kyckling och svart ris

 photo IMG_20150308_181217_zps17bsl8ex.jpgOkej. Man kan inte lyckas perfekt varje gång. Idag lagade jag till följande middag:

Stekt kycklingfilé marinerad i tequila, limesaft, apelsinlikör, vitlök, salt och peppar. Marinaden kokas sedan upp med matyoghurt till en sås. Kycklingen serveras med en tomat- och apelsinsallad med rödlök och koriander. Till detta svart ris. Dryck: sött iste med färskpressad citronsaft och apelsinsaft.

Vi börjar med det som inte blev så bra. Istéet. Det blev för bittert, sukrin gold fungerar inte istället för råsocker i denna dryck utan blir bara sliskigt, det var inte tillräckligt med syra. 

Tomat- och apelsinsalladen blev synnerligen medelmåttig. Visst, det var väl rätt gott men apelsinen gjorde alldeles för lite till smakhelheten och rödlöken visade sig vara av något slags ondsint, diabolisk variant som bara blev starkare och starkare efterhand. Tanken var att apelsinen i salladen skulle harmoniera med apelsinsmaken i istéet men det fungerande inte alls.

Såsen gjord på kycklingens marinad uppkokad med matyoghurt kändes rätt överflödig. 

Så till det som fungerade väl:

KYCKLINGEN blev jättegod. Marinaden till 360 gram kycklingfilé bestod av en halv deciliter tequila, en halv deciliter limesaft, en matsked apelsinlikör (använde faktiskt något så snofsigt som Bigallet Virana China-China), en pressad vitlöksklyfta och några nypor salt och svartpeppar.Kycklingen, skuren i cirka 2x2 cm stora bitar, fick ligga i påse halva dan och dra åt sig smak. Vid stekning blev den jättegod. 

SVART RIS från Saltå Kvarn tog 40 minuter att koka men det var det faktiskt värt för jämrar i min lilla låda var gott det blev! En rik, nötig smak som att man kokat in det med goda kryddor. Verkligen urgott och det kommer kokas snart igen för det var ljusår bättre än vanligt matris. Fast... Mycket dyrare att köpa och mer tidskrävande att laga till förstås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar