Köp en flaska med inte alltför dyr mörk rom, ex Ron Barceló Gran Añejo (578). Häll 7 dl rom (hela flaskan) i en stor burk och släng i denna ner, exempelvis:
1 kanelstång
1 vaniljstång (delad)
3 kryddpepparkorn
3 kryddnejlikor
5 svartpepparkorn
1 grön kardemummakapsel
lite riven muskot
apelsinzest (1/2-1 apelsin)
1 tumslängd hyvlad färsk ingefära
Låt det hela stå och dra i två dar, smaka sedan av. Lagom starkt? Sila då av och tappa rommen på flaska. Tex den gamla flaskan, om du inte har en annan. Använd en fin sil, gärna en av tyg som tar bort även små, små fragment av kryddor, annars blir rommen grumlig.
Min rom, med ingredienserna ovan, stod i tre dagar och blev ganska stark. Jag är nöjd med den och tycker den blev god men nästa gång skall jag använda mycket mindre apelsinzest och kanske tillföra lite timjan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar