söndag 29 mars 2015

Vinkokta päron

 photo IMG_20150327_144350_zpsgzhxoufq.jpgDet här är ett förbättrat recept på "tokigt goda inkokta päron". Grunden är den samma men jag har gjort några småändringar. Du behöver följande ingredienser:

1 kilo päron, ex Conference
1 vaniljstång
1 liter vatten
6 dl rörsocker
2 dl vitt vin
2 citroner
4 stjärnanis
2 kanelstänger


Klyv vaniljstången på längden. Skala citronerna så du får långa, sammanhängande bitar citronskal - skrapa bort det vita från skalens baksidor. Pressa citronerna och spara saften. 

I förra varianten av detta recept var citronskalen rivna. Det gjorde lagen väldigt geggig. Det är enklare och mindre slabbigt att använda sammanhängande skal. Jag har också dubblat mängden citron. Det gav lite mer trevlig citrussmak. 

Blanda vatten, socker, vin, citronskal och -saft, vaniljstång, stjärnanis och kanelstänger i en gryta. 

Skala päronen men låt skaftet, om möjligt, vara kvar. Lägg päronen i lagen och koka upp. Sjud försiktigt under lock ca 6 minuter.

Ta grytan från plattan och låt päronen svalna innan de läggs över i en väl rengjord burk med tätt lock. Häll över lag så att päronen täcks helt. Låt svalna, förvara i kyl.


Energivärde? Ingen aning, faktiskt. Som inlagda köpepäron, gissar jag - men lagen är givetvis oerhört onyttig eftersom den är tung med socker. 

Något som är jättegott men otroligt onyttigt att ha på dessa päron är dulche de leche (sötad kondenserad mjölk som kokats i sin burk i flera timmar - ska återkomma med recept på sådant vid senare tillfälle, till dess finns google). Rekommenderas. Vaniljglass av bättre kvalitet är också en höjdare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar