måndag 23 mars 2015

Starbucks Guatemala Antigua

 photo IMG_20150322_150319_zpsrfybxuvy.jpgDet har nyss öppnat en Starbucks nere vid (och i) ICA MAXI Haninge. Med tanke på att det i skrivande bara finns åtta andra Starbucks i Sverige, varav tre ligger på Arlanda, så är ju det lite lustigt. 

Starbucks är en internationell jätte och är ju rätt mycket av en kaffekedjornas motsvarighet till McDonalds. Det är närmast exakt samma meny över hela världen och kaffet smakar likadant. Det är givetvis, ur ett perspektiv, ganska tråkigt med en sådan likriktning, å andra sidan så är det en trygghet. När vi var i Lissabon lyckades vi faktiskt inte få tag på en enda vettig kopp kaffe någonstans förrän vi hittade ett Starbucks. Många gånger i London har Starbucks varit räddningen, eftersom kaffet där åtminstone är gott.

Jo, men det tycker jag att det är - faktiskt. Det är inget fel på Starbucks kaffe. Alls. Jämfört med genomsnittligt café-kaffe i Sverige är det riktigt bra. De serverar det dock i helt sjukt stora koppar. Deras minsta kopp är nästan fyra deciliter och det är alldeles för mycket.


Starbucks säljer kaffebönor på påse också. Jag har nu testat en av deras rostningar: Guatemala Antigua, medelrost. "Cocoa & Subtle Spice". Den får väl godkänt. Milt men ändå mycket smakrikt, med ja - en lätt chokladton och sedan något kryddigt, nästan lite pepprigt som dröjer sig kvar i eftersmaken. Läste en recension av kaffet där någon klagade på att det var för mycket syra i det men den som är van vid svenskt kaffe lär knappast tycka att syrligheten är särskilt uppseendeväckande. 

Guatemala Antigua ligger på samma nivå som Sidamo och Monte De Dios från Espressohouse. Men det är inte lika bra som Paez Tierradentro från Etnia. Å andra sidan är ju det kaffet bra mycket dyrare också...

En påse 250g Guatemala Antigua kostar 64 kronor på Starbucks. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar