lördag 11 april 2015

Dark Vesper

 photo IMG_20150405_215749_zpsby59yybi.jpgDrinken Vesper uppfanns av författaren Ian Fleming; den presenteras av James Bond i Casino Royale från 1953. Det är en stor och spritig drink bestående av gin, vodka och Kina Lillet. Den sistnämnda är en blandning av vin, citruslikör och kinin-likör. 

Den här drinken, som jag kallar en Dark Vesper består istället av gin, renat brännvin och Bigallet Virana China-China. Släktskapen mellan den och Kina Lillet är att båda innehåller kinin och en massa citrus. 

Ett uns är 3 cl.

Per glas:

3 uns gin
1 uns renat
1 matsked China-China

Man skakar ingredienserna i shaker med is och silar upp i ett rejält tilltaget och väl kylt cocktailglas. Kyl gärna gin och renat i kylskåp innan drinken skakas så blir den extra kall; det tjänar den på. Som ni ser av receptet är detta en rejäl portion alkohol och även om James Bond dricker sin originalvesper före maten så är han en fiktiv karaktär och jag rekommenderar starkt att man har grundat med föda innan man drar i sig en drink med över en deciliter starksprit.

Den här drinken smakar gin och apelsin med lite spännande undertoner av annat. Jag tyckte den var riktigt god - men den är stadig. Det här är heller inget att bjuda på om gästerna inte uppskattar spritiga cocktails med framträdande smak av gin.


Jag har faktiskt inte druckit originalvespern - det ska givetvis åtgärdas inom en inte alltför avlägsen framtid. Men jag gör den nog mindre...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar