söndag 26 april 2015

Fläskbiffar med ungersk paprikasås

 photo IMG_20150426_201825_zpsxdymlife.jpgJahupp - ännu ett recept från Jamie Olivers "Middag på 15 minuter". En utmärkt kokbok, bortsett från att nästan allt tar betydligt längre tid att laga till än 15 minuter men, men... Maten blir ju god, ändå. Och den presenterar en kaloriberäkning per portion. Det här receptet, som det står i boken, ska ge 685 kcal men jag tror det blir lite mindre i min variant. Har dock ingen exakt beräkning. Nåväl. För fyra portioner behöver du:

2 paprikor i olika färger
1 gul lök
1 morot
1 fänkål
1 äpple
lite olivolja
2 tsk rökt paprikapulver + lite till för riset
4-5 lagerblad
2 vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger
700 g passerade tomater
500 g fläskfilé
2 tsk malen koriander
Ris (1 dl kokt ris per skalle)

Sätt på riset. Det tar tjugo minuter, inte 15.

Kärna ur paprikorna, snygga till moroten och fänkålen och skär den i fyra bitar. Kvartera även äpplet. Skiva alltihop, förslagsvis i matberedare med insats för tjocka skivor. Häll två matskedar olja i en gryta/kastrull och stjälp i grönsakerna. Tillsätt paprikapulver och lagerblad, pressa i vitlök, salta, peppra och fräs under omrörning utan att det tar färg. Tillsätt balsamvinäger och passerade tomater i fräset, smaka av med salt och peppar och koka upp. 

Skär köttet i skivor (gärna rätt tunna). Massera in salt, peppar och koriander i köttet. Häll en liten skvätt olivolja i pannan och stek. 

Vid servering: lägg paprikasåsen på tallriken, kötten ovanpå, riset vid sidan om. Krydda gärna riset med lite mer rökt paprikapulver.

Jättegott! Kul med fänkålen - det är verkligen inte en grönsak jag är van att använda i matlagning. Den här rätten kan göras igen. Namnam!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar