onsdag 29 april 2015

Vesper

 photo vesper_zpsdzg5jmfm.jpgDrinken Vesper uppfanns av James Bond - ja, av Ian Fleming alltså - i boken Casino Royale från 1953. Det är bara i den boken Bond dricker drinken. Jag har inte läst historien men tydligen är Bond först på väg att beställa en vanlig Dry Martini men ändrar sig vid bardisken och komponerar ihop Vespern. Den kallas ibland för Vesper Martini men det enda gemensamma den har med en Dry Martini är att det är gin i den. En originalvesper består av:

3 mått Gin, Gordons
1 mått vodka 
1/2 mått cl Kina Lillet

Måtten här är inte specificerade. Om man använder uns (33 cl) får man en mycket stor stor, spritig drink med över en deciliter starksprit. Problemet med den är, förutom att det är en fruktansvärt stor drink, också att Kina Lillet inte finns längre. Det finns Lillet Blanc. Det är efterföljaren till Kina Lillet men receptet gjordes om på 80-talet så man kan därför inte smaka en Vesper så som Ian Fleming ursprungligen tänkte den. Det finns försök att återskapa en Vesper som smakar mer som originalet - något jag får återkomma till - men det enklaste idag är förstår att använda Lillet Blanc och ta det för vad det är. Vilket inte är så dumt alls.

Jag tillhör inte de som imponeras av Dry Martini. Förstår mig ärligt talat inte på den alls. Det är kall gin, punkt slut. Ju torrare, desto mer smakar den som bara kall gin. Den lilla, lilla skvätten dry vermouth gör inte mycket till. Söt Martini har jag provat också men det är inte heller något jag tycker är särskilt märkvärdigt. Vesper är emellertid något annat. Först, för ett ögonblick, smakar det bara gin men lustigt nog så spär vodkan - eller Renat som jag använder - ut ginsmaken lite grann och ger plats för den lilla mängden Lillet Blanc som ger en mycket angenäm eftersmak åt anrättningen. Jag gillade den. En god drink med vuxen smak. Jag tar den gärna igen.

Jag gjorde en krympt vesper på:


4 cl gin, den här gången fick det bli på Star (30). 
1 cl Renat
1/2 cl Lillet Blanc

Då det här är en klar drink borde den förstås röras men eftersom Bond säger "skaka" (i shaker, förstås) så gör man det och resultatet blir att Vespern är lite grumlig när den serveras - i ett Cocktailglas. Den klarnar snabbt men å andra sidan ska den drickas kall och det är effektivare att skaka än att röra när man ska kyla. Ska man vara helt petnoga ska det ner en spiral citronskal i glaset också. Det ska inte sitta på kanten av glaset som på bilden. 

Kolla också gärna in Dark Vesper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar