onsdag 30 mars 2016

Hemkokad blodapelsinsaft

 photo IMG_5419_b_zpszxabl0g8.jpgDet var nedsatt pris på blodapelsiner på ICA MAXI, bara 15 kronor per kilo. Jag köpte en laddning och kokade enkel saft efter ett recept som jag faktiskt haft i huvudet sedan högstadieåldern och skolans hemkunskap men väldigt sällan använt till något...

1 kg blodapelsiner
750 gram strösocker
1/2 liter vatten
1 msk citronsyra

Riv blodapelsinerna med ett rivjärn. Målet är att få loss det yttersta lagret av skal. Spara de rivna apelsinerna. 

Lägg det rivna skalet i en stor bunke eller rostfri kastrull. 

Häll på socker och citronsyra. Blanda runt.

Koka upp vattnet och häll det över blandningen i bunken.

Rör runt ordentligt så sockret löser sig, låt svalna. Du har nu en sockerlag smaksatt med skal.

Sila bort apelsinskalen.

Pressa apelsinerna och häll ner saften i sockerlagen. Blanda runt.


Slå upp i en rumstempererad väl rengjord flaska.

Förvaras i kylskåp.


Det här är en gräsligt onyttig och väldigt söt saft med god blodapelsinsmak. Rekommenderad spädning 1+3. 

Tips: istället för att spä med vatten - prova att späda med Schweppes Indian Tonic Water (sockerfritt). Jättegott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar