torsdag 17 mars 2016

Pankopanerad kolja och pommes frites

 photo IMG_5185_b_zpspcxdnhuz.jpg

En klassiker - men uj, så länge sedan vi åt det sist! Det blev gårdagens mycket smaskiga middag. Jag har bloggat om rätten förut men nu är det dags att göra det igen. 

Kolja, melanogrammus aeglefinus, är en fettsnål och välsmakande torskfisk som blir bäst panerad men som också kan användas i fisksoppa. Vi brukar köpa färsk koljafilé på Mickes Fisk nere vid port 73, ibland har de den på ICA också. Kolja är kalorisnål (80 kcal/100 gram) så det gör inget om man får stora bitar - men man måste också kosta på sig en bra panering. 

Skär filéerna i mindre, mer hanterbara bitar. Vänd bitarna i vetemjöl, doppa dem i ägg och släng dem sedan i panko (japanskt ströbröd) - det fungerar utmärkt. Sedan får man inte vara för snål med smöret när man steker. Koljan skall stekas på svag värme under ett par minuter. Så länge man inte bränner paneringen är filén inte bränd - är man osäker på om den blivit tillräckligt stekt får man helt enkelt öppna en bit och kolla. Det är därför bra att ha så jämntjocka bitar som möjligt, säger Captain Obvious.

Till koljan serverar man med fördel potatis, här relativt grova pommes frites tillagade i låg-olje fritösen från Tefal. Bra tillbehör är inlagd gurka, som på bilden, gröna ärtor eller t.ex maltvinägerägg - några sådana har jag dock inte haft ork att göra på länge nu. 

En portion: 

200 gram kolja
200 gram potatis
20 gram steksmör
30 gram panko
1/2 matsked olja till fritösen
Lite inlagd gurka

Straxt under 600 kcal enligt portionen ovan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar