måndag 7 mars 2016

Hysteriskt god sockerkaka

 photo IMG_4829_b_zpspcb6xjbh.jpg

Jag har med åren blivit allt mer förtjust i sockerkaka och den här varianten är helt enkelt makalös. Hustrun har snott ihop den ett par gånger och det går banne mig inte att sluta äta... Livsfarligt. Receptet är från Manuela Kjeilens bok "Just Sweet". Där heter den Whipped Vanilla Cream Cake

225 g vetemjöl
15 g maizena
2 tsk bakpulver
350g vispgrädde
1 vaniljstång (fröna)
3 stora ägg, rumstempererade
Florsocker till garnering

Ugnen på 200 grader.

Skikta samman vetemjöl med maizena och bakpulver.
Blanda socker, grädde och vaniljfrön i skål. Vispa fluffigt i cirka 3 minuter.
Tillsätt ägg och vispa rejält och kraftfullt i omkring 30 sekunder.
Sikta ner mjölblandningen i smeten.
Spreja eller gnid en kakform med matfett och sikta lite mjöl i den. 
Bred ut smeten i formen.
Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna i formen i minst 15 minuter.
Sikta florsocker över den svalnade kakan.

Den här kakan kan förstås serveras med allt möjligt - jag rekommenderar dock en enkel kombination: sockerkaka och sött dessertvin, ex Nederburg Noble Late Harvest

Smak: Gudomligt. 
Energivärde: Hur många jämra kalorier som helst. Det är här dödligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar