onsdag 24 juni 2015

Jordgubbs- och proseccosorbet

 photo IMG_20150624_184218_zpslxwl6q63.jpg

En riktigt, riktigt god sorbet. Receptet är samma som för jordgubbs- och champagnesorbet i Linda Lomelinos glassbok, men med Gancia Prosecco [7879] istället för äkta champagne. 

1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
250 g jordgubbar
1 msk pressad citron
1½ dl prosecco

Man drar ihop en 1:1-sockerlag på vattnet och sockret och låter den svalna. Jordgubbarna ska givetvis rensas och tvättas och sedan mixar man dem till fullständig underkastelse tillsammans med alla andra ingredienser i en matberedare... Eller blender, om man så vill. Ska man göra sorbeten i en glassmaskin utan kompressor måste blandningen stå i kylskåp tills den är helt kall, och när man kört färdigt får man ställa in den i frysen ett tag (några timmar, förmodar jag). Med kompressor ska smeten bara inte vara över 25 grader varm - sedan kan man köra så länge som det behövs. .

Om sorbeten står en längre tid i frys blir den hård och måste tinas innan man äter den.

Är den god då? Jajemensan! Och härlig färg från jordgubbarna! Dessutom inte mer än 452 kcal för hela satsen. Vi delade på en och det blev alltså inte mer än 226 kcal per person. Det här ska vi definitivt göra igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar