tisdag 23 juni 2015

ZOKU snabb-isglass: Oh, Fudge!

 photo zoku_zpsw0mm40zn.jpgPå sommaren ska man äta glass, oavsett om det är varmt och soligt eller kallt och regnigt. Så är det bara - det står i Bibeln. Eller kanske inte, men ändå. Vi storsatsar i år. Köpeglass i all ära - men det är nåt visst med att göra själv också. 

Häromdagen hämtade vi hem vår nya Wilfa Glassmaskin med kompressor och vi har testat en enkel vaniljglass i den - och i morgon vankas jordgubbs- och champagnesorbet (även om vi använde billigare bubbel). Och i går köpte vi hem ett en ZOKU-frys för snabbisglass och lite pryttlar till den från affären Enklare Liv i Farsta.  

ZOKU-frysen är alltså en kylform som man har i frysen så den blir jättekall. Sedan stoppar man i glasspinnar (av plast) och häller på lämplig smet. På mycket kort tid, knappt tio minuter - lite längre om smeten inte är tillräckligt kall - stelnar sedan smeten i formen till en fin glasspinne. På bilden här ser vi den första glassen min fru fixade till. Receptet på den, ur ZOKU-boken "Quick pops", heter Oh, Fudge! Det består av följande:

1 kopp (cup) vatten
2½ uns (c:a 70 gram) halvsöt choklad 
1/3 kopp (cup, 90 gram) socker
1 nypa salt
1/3 kopp (cup, 90 gram) standardmjölk
1 matsked Half-and-half, vilket är ungefär samma som 10%-ig kaffegrädde

Jättegod chokladisglass! Verkligen jättegod och läskande!
En sådan sats räcker till 6st glassar och energiinnehållet är 823 kcal för hela satsen och 137 kcal för varje glasspinne, vilket är helt överkomligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar