Formel 3 här är från grunden, ett derivat från ett recept från Allt om Mat.
26 gram gula senapskorn
26 gram bruna senapskorn
Kornen fick stå täckta av vatten över natten och på morgonen mixades de ihop tillsammans med:
1½ matsked maltvinäger (receptet sade vitvinsvinäger)
1 matsked agavesirap (receptet sade socker)
1 tsk salt
Sedan skulle det ner olivolja och honung men min hade stelnat så det fick istället bli:
2 msk mörk muskovadosirap
2 msk olivolja
Och så blanda. Enligt receptet skulle det nu vara färdigt men det hela smakade väldigt trist och såg direkt eländigt ut så jag mixade ner:
1 tsk gurkmeja (så blir det gulare)
1 tsk mald ingefära
2 tsk Bulleit Bourbon
Resultatet är nu något som först smakar meh - i några ögonblick. Sedan kommer en kraftig, lite skarpare men fullt hanterbar senapssmak och sedan följer en lång eftersmak där muskovadon, ingefäran och bourbonen spökar. Men det är ingen jättegod senap. Den duger, men vanlig köpesenap (typ Slotts Söt och Stark) är betydligt godare. Det värsta är dock texturen - det är någonting med senapskornen som inte är kul. Jag tror att jag, när jag testar en formel 4 (för jag har inte gett upp än) måste mixa senapsfröna stenhårt för att få bort den där känslan av fröskal i gommen...
Formel 3 generade alltså erfarenhetspoäng i färdigheten "Senapstillverkning" men inte en speciellt tillfredsställande produkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar