fredag 26 juni 2015

Steviasötad mjölkglass

 photo IMG_20150626_232608_zpsok6ooavu.jpgGlassmaskinen Wilfa ICM-C15 med kompressor var ett riktigt bra köp, för med den är det väldigt lätt och smidigt att snabbt dra ihop glass. Jag har idag gjort icke mindre än tre omgångar med mjölkglass - en sötad med strösocker och smaksatt med vaniljextrakt, två stycken sötade med steviasocker; en med Aperol (blodapelsin och rabarb) och en med De Kuyper Elderflower (Fläderlikör). 

Jag gjorde små satser med bara två deciliter mjölk - vilket är lagom för två portioner. Men grundreceptet för fyra personer är:

4 dl standardmjölk (3%)
1 dl steviasocker
+ smaksättare, tex 1/2 tesked vaniljextrakt eller 2 matskedar aperol eller 3 teskedar fläderlikör. Drycker med högre alkoholhalt eller kraftigare smak bör tillsättas i mindre doser. Alkohol förhindrar isbildning, så har man i för mycket kommer glassen att bli mest sörja.

 photo IMG_20150626_211414_zps2retorxs.jpgVispa blandningen ordentligt, dra ner i glassmaskinen och kör. När det hela nått en sådan konsistent att alltihop fastnat på maskinens blandare är den redo att antingen ätas direkt - och då är den väldigt mjuk och fluffig - eller stoppas i frysen. Står den en längre tid i frysen blir den lite isig, men det gör inget. 

Okej, detta är inte lika gott som glass gjord på vispgrädde eller kaffegrädde men det är ändå gott. Steviasockret har hälften av strösockrets kalorier per deciliter. Det gör rätt mycket. Och standardmjölk är inte kaloririkt jämfört med grädde. En portion motsvarande 1 dl standardmjölk och en kvarts dl steviasocker ligger under 100 kalorier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar