söndag 21 juni 2015

Nya glassmaskinen - grundtest!

 photo wilfa-vanilje-icm-c15-glassmaskin_zpseito54xp.jpgIdag köpte vi en ny glassmaskin - en med inbyggd kylkompressor istället för en sådan där kylskål som måste stå ett dygn i frysen innan man kan använda den. Det blev en Wilfa ICM-C15 från Siba. Priserna varierar en del om man söker efter den på Prisjakt, vi betalade 1635 kronor, vilket är en del - men planen är att använda den flitigt också!

Okej, maskinen är rätt stor. Den är ganska tung och ganska högljudd. Men efter första testet av den är jag jättenöjd! Den kylde ner glassen till en lättarbetad konsistens på en halvtimma och hade vi låtit den gå ett tag till istället för att flytta in den i frysen hade man antagligen kunnat ta den direkt från maskinen till matbordet! Skålen var enkel att plocka ur och det var också lätt att göra rent maskinen efteråt. Jag är jättenöjd med hur den fungerade.

Första test blev för övrigt ett busenkelt (men föga kalorisnålt) recept på gräddglas från Linda Lomelinos bok om glass


2½ dl vispgrädde
1½ dl röd mjölk
1 dl socker

Och vi smaksatte med 1 tsk vaniljextrakt från Stockholm Aeter- och Essencefabrik.

Efter att maskinen rört ihop den till nästan perfekt konsistens fick glassen stå några timmar i frysen. När vi tog ut den hade den rätt fasthet för att man skulle kunna göra bra kulor av den med glasskopa. Och glassen var helt underbart krämig och luftig och len - och smakade fantastiskt. Dock givetvis inte nyttig någonstans.


Uppdatering 2015-06-24: Nej, verkligen inte nyttig någonstans. Vispgrädde är fruktansvärt energirikt. Hela satsen går loss på 1400 kcal. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar