söndag 14 juni 2015

Havskräftstjärtar Cajun med kalkon och rött ris

 photo IMG_20150614_174803_zpsysksnd7l.jpgOch det här blev ju riktigt, riktigt gott! Havskräftstjärtar (vildfångade kräftor från Mauritius, köpta på Picard) som stekts med cajunkrydda, paprikapulver och svartpeppar, ihoprörda med rött ris från Saltå Kvarn) och paprika, gul lök och kalkon!

Du behöver, för två pers:


200 gram skalade kräftstjärtar
1-2 tsk cajunkrydda
1-2 tsk paprikapulver
½-1 tsk svartpeppar
1 dl rött ris
2,5 dl vatten
1 gul lök
1 röd paprika
200 gram rökt, skivad kalkon
40 gram lönnsirap

Det röda riset tar längst tid (40-45 minuter), så i med ris och vatten i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till låg temperatur och låt puttra under lock. Tillsätt mer vatten efterhand, det ska inte koka torrt!

När det är cirka tio minuter kvar på riset hettar man upp två stekpannor, en för grönsaker och kalkon och en för kräftstjärtarna.

Stek lök och paprika i den ena pannan tills löken börjar få färg, släng då på kalkonen. Det är bra om skivorna med kalkon har strimlats eller hackats i mindre bitar först. Vänd om tills också kalkonen fått lite färg, häll då på 40 gram lönnsirap och vänd runt tills allt är varmt och sockrat.

Kräftstjärtarna ska ner i het panna och sedan kryddar man och vänder runt några minuter tills de är varma och har fått stekyta; hur mycket krydda är förstås en smaksak. Jag gjorde "maxdos" ovan (2 tsk av cajunkrydda och paprika och 1 tsk svartpeppar) men allt det gick inte åt.

När allt är färdigt blandar man ihop innehållet från kastruller och stekpannor - fast det är kanske snyggast att lägga kräftstjärtarna överst! Bon Appetit! Jättegod, kryddig rätt med mycket smak!


Energivärde? Svårt att beräkna exakt men runt 450 kcal per portion, tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar