måndag 6 juli 2015

Café Bénédictine

 photo Cafe Benedictine_zpsq8wocjrf.jpgDet enda som möjligen slår denna kaffedrink är Österrikiskt Kaffe (med Stroh) men det är i sådana fall inte med mycket. Café Bénédictine är nämligen väldigt god. För att göra en behöver du:

Bénédictine D.O.M [602]
Råsocker eller farinsocker
Starkt kaffe
Vispgrädde
Cointreau [609]

Du kan givetvis servera i mugg eller irish coffee-glas men för att ge en annan känsla och estetik och skilja din Café Bénédictine från de vanliga kaffedrinkarna så servera gärna i ett snyggt vinglas. Det påverkar självfallet inte smaken men...

Koka starkt kaffe och vispa lite vispgrädde. Rör ner en liten, liten skvätt Cointrau i vispgrädden.

Nå; i glaset så lägger du först 1-2 teskedar råsocker eller farinsocker. Mängden är en smaksak. Jag föredrar en tesked.

På detta följer 4 cl Bénédictine. 

Häll på kaffe men lämna utrymme för vispgrädde högst upp. Rör runt så att sockret löser upp sig.

Toppa med vispgrädde. Som man ser på bilden här snålade jag med grädden, en matsked (ovispat) per skalle. Så restriktiv behöver kanske inte du vara och det mer traditionella är nog att ha dubbelt eller tredubbelt så mycket grädde. Vissa recept föreskriver rivet apelsinskal på toppen, jag föredrar definitivt varianten med en liten skvätt cointreau eller annan triple sec som ger grädden en lätt anstrykning av apelsinlikörsmak. Sedan strör man lite råsocker eller farin högst upp.

Sitt ner och njut av ditt oerhört goda kaffe. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar