tisdag 28 juli 2015

Tepache: mexikanskt ananasöl

 photo IMG_9975_b_zpscfl3hv93.jpgTepache är ett typ av mexikanskt bultöl, gjort på ananas, socker, vatten och lite kryddor. Det är alkoholsvagt och påminner mer om saft med lite mysko smak än om ett öl i vanlig mening. Till skillnad från mäsk på turbojäst och mycket annat läskigt som folk geggar ihop hemma, ibland med avsikt att illegalt bränna till starksprit, är Tepache gott och menat att vara just svagt. Det är en läskande måltidsdryck, väl lämpad för varma dagar. Det vill säga - för en bättre sommar en den som just nu pågår utanför mitt fönster... Faktiskt är det så kallt just nu att min första Tepache inte jäste ordentligt utan bara blev saft. Men andra omgången, då jäshinken fick stå inne i arbetsrummet där datorn värmer upp luften, blev bra.

För att göra Tepache behöver du en plasthink eller en enorm glasburk. Det är en hel del saker som ska ner i den. 

1. En ananas. Gärna en ekologisk. Skölj av den - men skrubba inte, för det är på skalet som naturjästen finns! Skär bort blasten och neder- och överdelen och dela upp resten i små, någorlunda fyrkantiga bitar. Det är inte så noga. Det viktiga är att hela skalet ska ner i hinken. Så ner i hinken.

2. Socker. Om du har tur och har något typ av orientlivs i din närhet kan du kanske få tag på sockertoppar med oraffinerat rörsocker, annars får man ta muscovadosocker eller råsocker. 450 gram, typ. Ner med alltihop i hinken. Sockertoppen behöver inte delas eller hackas.

3. Vatten. 4 liter. Rent. Om man inte litar på sitt kranvatten kan man förstås slå på köpevatten utan kolsyra.

4. Kryddor. Inte nödvändigt, men traditionellt. Två kanelstänger (gärna Ceylonkanel, det är tydligen vad de använder i Mexico, men vanlig cassiakanel går lika bra). 5-6 kryddnejlikor. Man kan antagligen slänga ner allt möjligt - stjärnanis, kardemumma, whatever. Men kanel och nejlika är tydligen traditionellt.

Rör runt och täck över hinken med en handduk. Ställ på ett någorlunda varmt ställe. Mitt problem är att jag har kallt hemma. Tepachen ska dock inte stå hett. Ett varmt rum är bra. Rör runt igen efter ett tag när sockret löst sig och låt sedan stå i 1-2 dygn. Sedan är det dags att provlukta.

Om tepachen luktar korv, vinäger, ruttet kött eller helt enkelt skit så har den nog jäst fel och är bortom all räddning. Om den luktar jäst eller väldigt mycket ananas så har den nog jäst rätt. Om det finns ett tjockt lager vitt skum på ytan kan du avlägsna det med en slev eller sil. Här kan tepachen behöva stå 1-2 dagar till beroende på hur väl den jäst, jag provsmakade min och bedömde att den kunde stå och jäsa en dag till. Det ska finnas en liten syrlighet och lite bubblor i den. 

Nästa steg är nu att slå i en öl i tepachen för att skynda på och slutföra jäsningen. Jag använde Negra Modelo men det går givetvis bra med en Corona eller en Carlsberg eller vilken lager som helst...

Efter att ölen hällts i ska tepachen stå ett antal timmar till, dock högst 12 enligt de recept jag läst. Min stod väl tio och en halv timma, ungefär. Sedan skall man sila av den ordentligt. Den är helt drickfärdig nu.

Tepache skall drickas kall, så servera med is i glasen. Man kan blanda en intressant shandy på den med 1/3-1/2 öl och resten tepache. Mycket, mycket läskande! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar