söndag 5 juli 2015

Solskenssill

 photo IMG_9140_b_zpsywrrc94a.jpg

Det finns 120 miljarder olika sillinläggningar. Vissa av dem är fantastiska, vissa är vidriga och de flesta går att äta utan att man vare sig brister ut i lovsånger eller förbannelser. Solskenssill är en av de godkända. Jag skulle inte påstå att den är godare än en vanlig löksill eller ens bättre en standard-inläggning (1-2-3-lag med kryddpeppar, rödlök och morötter) - men det är en variant, en omväxling, en helt okej sillinläggning. Den smakar citrus och har en svag ton av vanilj någonstans. Fungerar helt okej med sillen, faktiskt, så vill man duka upp ett rejält sillbord till någon av de större högtidsdagarna då denna firre hör till det traditionella att bjuda på så är solskenssillen definitivt en sort man kan ställa fram utan att behöva skämmas. 

Receptet är från början från Allt om Mat.

Du behöver följande, för en liten burk:


1 förpackning 5-minuterssill (420 gram)
1 silverlök
1 vaniljstång
Skal från en lime
Skal från en apelsin
Skal från en citron
3 lagerblad
6 vitpepparkorn

Lag på 3 dl vatten, 2 dl strösocker, 1 dl ättikssprit (12%) och 6 kryddpepparkorn.

Tillredning:

1.Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Värm tills sockret löst sig och låt svalna.

2. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den i centimeterbreda skivor.

3.Hacka silverlöken.

4. Varva alla ingredienser i en burk. Avsluta med att skrapa ur vaniljstången, hacka den i bitar och lägg bitarna i burken.

5. Ta bort kryddpepparkornen ur den kalla lagen och häll den i burken tills allt är täckt. 

6. Sätt på lock och låt stå en dag innan servering. 

Servering:

Med kokt potatis förstås. Jag hade inte kalorier tillräckligt för gräddfil eller grekisk yoghurt, men lite sådan till hade inte varit dumt - ihop med lökhack. Sedan till kan man ju dricka "solskenssnaps" om man vill! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar