söndag 26 juli 2015

Klassisk risotto

 photo IMG_9893_b_zpsazaubyyl.jpg

Klassisk risotto med sparris och räkor
(6 portioner risotto); ca 30 min tillagning

Ingredienser för risotton:

Ca 80 gram schalottenlök
2 msk olivolja
350 gram arborioris
Ca 2 dl vitt vin
1 – 1,5 liter varm hönsbuljong
2,5 dl (70 gram) nyriven parmesanost
Salt och peppar

Anvisningar:

Hacka löken ganska smått och fräs den mjuk i oljan utan att den tar färg.
Vänd ner riset i lök- och oljeblandningen och rör tills det känns torrt. Det går ganska fort. Rostningen är till för att riset ska ta upp smaker bättre.

Häll på vinet och låt det koka bort helt.

Kontrollera temperaturen så att det inte blir för varmt i pannan.

Tillsätt buljong. Använd ca en tredjedel till att börja med. Buljongen ska vara varm så att inte kokningen avstannar. Det tar ca 25 minuter att koka risotton från att buljongen kokat upp.

Rör sakta tills riset absorberat all buljong och tillsätt sedan mer med ca 1 dl i taget. Se till att inte riset kokar för hårt. Risotton ska koka varsamt och behöver röras hela tiden.

När risotton är krämig men lös och har lite tuggmotstånd är det dags att ta av pannan från värmen och röra i osten. Avsluta med att smaka av med salt och peppar.

Sparris och räkor:

Om risotton ska ha tillsatser så läggs de till nu. I det här fallet stekte jag upp sparris (ca 80 gram) och räkor (200 gram) och rörde ihop med risotton. Man kan även med fördel tillsätta ett kuvert med saffran.

Energivärde:

Det här receptet ger 6 portioner risotto och varje portion med ren risotto är 353 kcal, räkorna och sparrisen blir 80-85 kcal så sammanlagt blir måltiden 434 kcal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar