tisdag 14 juli 2015

Hemgjord blåbärsmjölkglass

 photo IMG_20150714_195831_zpsu802byvk.jpgGårdagens efterrätt: Blåbärsmjölkglass. Recept för en sats. Vi delade den på två och det var helt lagom. Du gör så här:

Lägg 100 g färska blåbär (antar man kan göra på frysta) i en kastrull tillsammans med 1/2 dl steviasocker och 1/2 tesked vaniljextrakt. Hetta upp och låt sjuda i fem minuter.

Efter fem minuter slår du blåbärssörjan i en bytta och mixar den slät. Blanda sedan upp med 2½ dl standardmjölk. Tillsätt, om du känner för det, en 1/2 tesked blåbärsextrakt. Jag råkade ha sådant hemma efter mina försök att göra blåbärsvodka. 

Om du har glassmaskin utan kompressor måste blandningen nu stå i kylskåp tills den är kall. Annars är det bara att hälla på i maskinen, efter en sista omrörning, och köra på. När glassen är ordentligt omrörd skopar du ner den i en plastbytta och låter den stå några timmar. Jag var lite för ivrig och tog ut den för tidigt - den hade behövt stå lite längre, säg sammanlagt fyra timmar eller så.

Smak - utmärkt. Blåbär är gott. Man behöver inte ha jättemycket socker. Helt klart något jag kan göra igen! Mjölkglass (eng. frozen milk) blir förstås inte lika krämig som gräddglass, men det är gott ändå och mycket bättre än ingen glass alls...

Energivärde? Inte farligt: 183 kcal per person om man delar på två. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar