torsdag 2 juli 2015

Paletas de Flor de Jamaica

 photo FlordeJamaica_zpsknhrwfvq.jpgPaletas är mexikanska isglassar - lite fruktigare och matigare och lite vuxnare än vanlig svensk isglass vars målgrupp i huvudsak är barn. För att göra dem behöver man något slags isglassform, en frys och det som ska frysas in.

Flor de Jamaica är på svenska hibiskusblom och det har en säregen smak. Blommigt men inte parfyrmerat. Syrligt men inte bittert. En vuxen smak. Den passar inte alla men jag tycker den är jättegod. De här glassarna blir härligt isiga, vilket är underbart i den tillfälliga sommarhettan, men de är också ganska drälliga så man behöver ha tallrik eller mugg till hands och papper att torka med. 


Att få tag på Hibiskusblom är inte enkelt. Jag har lyckats hitta det på Örtagubben inne i Stockholm. Den torkade hibiskusen säljs i små kartonger med 3 dl i varje.

Tillverkningen är enkel. Ner med 3 dl hibiskus i en kastrull tillsammans med 2 dl strösocker och 1 liter vatten. Koka upp, rör om då och då. Skruva ner värmen när du nått koktemperatur och låt brygden puttra en halvtimma. Sila av blommorna och låt den nu mycket röda vätskan svalna. Efter cirka 4 timmar i kylskåp kan du hälla dem i glassform och frysa in. Låt stå i minst 8 timmar, helst betydligt längre. 


Min glassform är en Zoku Classic Pop Molds, köpta på Enklare Liv i Farsta Centrum. 

Energivärde? Ja, ingredienserna skulle ha räckt till 8 glassar i Zokus formar (men jag hade bara 6), så en glass är 100 kcal. Synnerligen överkomligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar