fredag 31 juli 2015

Gurka, gurka, gurka...

 photo IMG_0052_b_zpsa6hgnhbn.jpg

Även om frilandsgurkorna fortfarande är svindyra på ICA [50 kr/kg] så börjar man kunna få tag på dem på andra ställen till lägre kostnad. Snart kommer väl dessutom den egentliga skördesäsongen igång på riktigt och då sjunker priset ordentligt överallt. Dessutom finns också den viktiga smaksättaren krondill att köpa nu, vilket det inte gjorde när jag lade in årets första burk i början av månaden.

Målet är att under augusti försöka lägga upp ett rejält lager smörgåsgurka, för det är väldigt mycket godare med heminlagd än köpt! Och gurksäsongen slutar, om jag minns rätt, i början av september. Efter det finns ingen västeråsgurka att köpa längre. 


Jag lägger in gurkan i tvåliters glasburkar med patentlock. Burkarna steriliserar jag i ugn 100 grader i 10 minuter.


Ingredienser:

1 kg västeråsgurka

Saltlag:
2 liter vatten
2 dl salt utan jod

Ättikslag:
1,5 dl ättikssprit
4,5 dl vatten
9 dl råsocker

Smaksättare:
Dillkronor (efter smak, men ungefär 8 st)
2-4 msk gula senapsfrön (jag tar fyra)
5-9 lagerblad (om de är små kan man ta fler)


 photo mandolin_zpsygdgr9q4.jpg
Så här gör du:


Dag 1:
Skölj och borsta gurkorna väl. Skiva tunt (3mm med kökmandolin) och lägg i en stor bunke. Blanda salt och vatten tills saltet löst sig. Häll saltlagen över gurkorna och låt stå kallt i ett dygn. 

Dag 2:
Häll av lagen och låt gurkorna rinna av. Varva gurkskivorna med smaksättare i steriliserad burk.

Koka upp ingredienserna tills sockret löst sig. Häll den varma lagen över gurkorna, de måste bli helt täckta. Skulle lagen trots allt inte räcka kokar man mer. Sätt lock på och låt svalna, därefter förvaring i sval eller kyl. Efter en veckas mognad är de färdiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar