torsdag 30 juli 2015

Vanilj- och Bourbonglass

 photo IMG_0064_b_zpssi6fnbh0.jpgOm du har kalorier att spendera så kan jag rekommendera vanilj- och bourbonglass. Den rockar loss på närmare 300 kcal per pinne men det kan det vara värt någon gång ibland, för den är väldigt, väldigt god. Den är dock inget för barnen, som framgår av ingredienslistan.

Ingredienser:

1 dl strösocker
3 äggulor
1 vaniljstång
5 dl standardmjölk
1 dl bourbon, ex Jim Beam [503]

Tillredning:

1. Klyv vaniljstången och skrapa ur den. Spar både stång och kärnor.

2. Vispa sockret, äggulorna och skrapet från vaniljstången i en bunke. Resultatet ska bli ljust och lite pösigt.

3. Koka upp mjölk och grädde tillsammans med den urskrapade vaniljstången. Ta kastrullen av plattan och blanda under omrörning ner smeten från punkt 2, lite i taget. Sätt sedan tillbaka kastrullen på plattan, värm på tills vätskan är 85 grader varm eller tjocknat en smula. Den ska absolut inte koka.

4. När temperaturen är rätt - ta den varma kastrullen och kyl bryskt ner den i kallt vatten som du tappat upp i diskhon. Ställ sedan in smeten i kylskåpet i minst en timme men gärna längre. Låt den övernatta i kylskåpet, kanske?

5. Sila smeten genom en fin sil och häll sedan blandningen i glassmaskin och kör tills det hela är tjockflytande och krämigt. Då häller du den i formar (ex Zokuformar, som jag använder) och stället in dem i frysen. 

6. Låt glassarna stå ett dygn i frysen. 

7. Ta fram och njut. Bara... Njut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar