onsdag 22 juli 2015

Viljan

 photo success-kid-image_zpskrjnrdou.jpgHur går man ner en massa i vikt? Vad behövs?

Svar: du behöver; (1 ) kunskap – veta vad som krävs, (2) en metod, (3) viljan att göra det som krävs.

Den KUNSKAP du behöver är mycket enkel att sammanfatta. Så här fungerar det:

1) Om du äter mer än din kropp förbränner går du upp i vikt.
2) Om du äter mindre än din kropp förbränner går du ner i vikt.

Din kropp förbränner i vila ett visst antal energienheter – kalorier – per dygn. Om du rör dig förbränner du mer än om du ligger stilla men även i total passivitet förbrukar din kropp bränsle. Det går åt kalorier för att ditt hjärta ska pumpa, dina organ arbeta, din hjärna drar rätt mycket osv, osv.

Nästa grej att veta är att alla livsmedel innehåller bunden energi – bränsle för din kropp. Vissa livsmedel innehåller väldigt mycket energi i förhållande till sin volym eller vikt. Ett självklart exempel är om du jämför en skål tomater på en liter med en skål grädde på en liter. Gissa vilket som innehåller mest energi? Ett kilo smör är mer bränsle än ett kilo fläsk som är mer än ett kilo gurka. De binder olika mycket bränsle. Detta måste du vara medveten om och känna till.
Du behöver få veta hur mycket din kropp förbränner och få hjälp med att räkna ut hur mycket du kan äta per dag för att gå ner i vikt och för att hålla vikt. Här rekommenderas besök till dietist eller läkare.

Den METOD du sedan behöver för att gå ner i vikt är också enkel att sammanfatta. Den består av följande:

Du äter mindre än din kropp förbränner!

Vi tar det igen: Du äter mindre än din kropp förbränner. Det är alltihop. Det spelar egentligen ingen roll vad du äter, hur mycket du rör dig, om du har ”kraftig benstomme” eller liknande – om du tillför kroppen mindre bränsle än den kräver, kommer den ta bränsle från fettreserverna och då går du ner i vikt. Det är den enkla sanningen. Om du svälter kommer kroppen dock försöka spara bränsle genom att dra ner på energiförbrukningen så det är viktigt att inte äta för lite också. Man ska s.as äta ”lagom för lite”. Detta är den enkla metoden. Du måste veta hur mycket du kan äta per dag och äta mindre än detta. Metoden är alltså att stoppa i sig mindre mat med ett sammanlagt energivärde som är lägre än din kropps energiförbrukning, så att den får ta bränsle från reserverna.

Med andra ord: du räknar kalorierna. Du har en ”dagsranson”: så här mycket får jag äta idag. Varje gång du äter stryker du kalorier ur dagsransonen. När du gjort av med dagsransonen får du inte äta mer den dagen. Svårare än så är det inte – i princip. Därmed inte sagt att det inte är bökigt, för det kan vara krångligt att få ihop maträtter som stillar hunger och ger en känsla av krafttillförsel och som samtidigt inte är för energirika. Och det kan vara svårt att veta hur mycket energi det är i ett visst livsmedel. Bra är därför att kolla på internet. Jag räknar kalorier med MyFitnessPal men använder google mycket för att ta reda på vad olika livsmedel har för kaloriinnehåll. Sedan är det i praktiken nödvändigt att ha tillgång till en livsmedelsvåg när man lagar mat hemma. Äter man ute får man gissa, men rent allmän är ögonmått och känsla usla på att bedöma faktisk vikt. Mitt intryck är att det inte är ovanligt att det folk tex uppfattar som ”en liten klick smör, någon matsked bara” i själva verket kan vara tre-fyra matskedar smör. En skvätt olivolja är massor med olivolja. Lite socker är en hel del socker, osv. Så vågen och måttsatsen är din allierade i kampen.

Om du har KUNSKAPEN och METODEN men inte VILJAN kommer det aldrig att gå, för om du inte är beredd att ta böket, krånglet och det faktum att du inte kommer få äta precis vad du vill när du vill och i den mängd du vill – då hjälper ingenting. Den finns ingen metod som kan få dig att gå ner i vikt om du äter mer än din kropp förbränner, annat om man kirurgiskt avlägsnar fettet från din kropp. Ska du banta ner dig är det bara att acceptera att det finns en kaloriranson per dag som du inte får överskrida. Du måste ha en disciplin i ditt ätande och detta kan kännas väldigt tråkigt, tungt och deppigt. Viljan, ditt beslut att ”Jag SKA göra det här” är det som får disciplinen att stå fast när känslan säger att den vill ha choklad, bakelser, extra vin eller vad det nu kan vara – som kan få dig att stå emot frestelser. Men viljan behöver hjälp av din andliga inställning. Det som fungerat för mig har varit att ständigt påminna mig om detta:

Maten är inte min fiende utan min vän! Mat och dryck är inte något elakt som förstör ditt liv utan en nödvändighet och ett njutningsmedel.

Målet är att kunna äta så god mat som möjligt i rätt mängd! Målet är inte att svälta, späka sig, försaka och förtjäna martyrmeriter hos bantningsguden genom lidande och askes utan att äta så bra det går utan att äta för mycket.

Byt kvantitet mot kvalitet! Lägg ner möda på att försöka hitta den mat som ger ”mest pang för kalorierna”. Kolla recept, räkna ut och experimentera – lär dig laga mat - med vad som är gott men samtidigt för energirikt. Gör det till en sport, en hobby, en frivillig arbetsuppgift men se det inte som en tung plikt, en börda eller en begränsning. Allt du investerar här i form av tid för att lära dig och i praktisk tillredning testa vad som är gott samtidigt som det är nyttigt är väl värt det. Lägg gärna ner möda på att försöka hitta sätt att göra matlagningen enklare och mer praktisk. 

För min del var det en medicinsk nödvändighet som fick mig att sluta fjanta och börja ta itu med ätandet på riktigt – men att skaffa sig den rätta inställningen till uppgiften att gå ner i vikt var nödvändigt från första början. Maten är inte din fiende. Målet är att kunna äta så gott som möjligt men inte för mycket. Det är värt att lägga ner tid på att lära sig laga mat på riktigt.

Det är klokt att då och då – men inte för ofta, det handlar inte om varje vecka – ha en dag då man tillåter sig själv att äta mycket mer än vad man annars gör. Som en belöning. En festdag då du får äta det där smaskiga som du inte får plats med i kaloriransonen en vanlig dag. Så kom ihåg: planera in tillfällen då du belönar dig själv med extra godsaker!

Sedan är det klart att viljan sviktar ibland. Klart att man ibland faller till föga och äter eller dricker för mycket. Men det är inget stort problem, händer det så händer det. Det är bara att skärpa sig och göra rätt nästa dag. Det fungerar givetvis inte om viljan sviktar var och varannan dag – då behöver man hjälp med viljan och disciplinen – men man ska verkligen inte deppa ihop för att kaloriräknandet råkar skita sig vid något tillfälle. Det kanske är trist om det händer, men det är ingen katastrof, Gud blir inte arg, du saboterar inte din viktnedgång annat än högst tillfälligt och… Ja, det reder sig. Ingen fara på taket. Ta det lugnt. I morgon är en annan dag. Blir det fel en dag gör man rätt nästa dag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar