lördag 4 juli 2015

Just Peachy

 photo IMG_20150701_192037_zpsdpxbrhoq.jpgÄven om det praktiskt tagit alltid är jag (Jonatan) som skriver och lägger upp bilder här på Feta Draken så är ju de flesta projekten samarbeten mellan mig och frugan (Anna-Carin). Och vi hjälps förstås åt att äta och dricka upp det vi tillagar och köper! Den här posten står Anna-Carin för. Den förutsätter att man har en zokuform för snabbfrysning av isglass men man kan förstås använda glassmeten i någon annat form. / Jonatan


För att göra en riktigt god (och väldigt kalorisnål) persikoglass gör så här:

ZOKU-formen står alltid i frysen så den är klar. Har man låtit den tina upp måste den frysas om i 24 timmar innan man kan göra glassen, så det är bäst att hålla på scout-måttot och alltid vara redo!

Det här receptet består av:

300 ml skalade och tärnade persikor (ca 1,5 persikor )

120 ml persikonektar (det kan vara svårt att få tag på ren persikosaft, den är oftast utspädd med äppelsaft, men så länge som det är mer persika än äpple så går det bra)

3 msk naturell lätt kvarg 2% (skulle varit fettfri yoghurt men det finns inte i Sverige )

1,5 tsk agavesirap

1,5 tsk limejuice

Receptet ger 6 isglassar och varje glass innehåller 29 kalorier. Med den här glassen kan man hänge sig åt total glassfrossa!

Puréea alla ingredienser i en blender till en slät smet. Ställ in smeten i kylen i någon timme så att den är ordentligt kall.

Ta ut ZOKU-formen ur frysen och sätt i pinnarna i formen. Häll sedan på smeten upp till markeringen och vänta till att smeten frusit helt. Enligt instruktionen så ska det ta ca 7 minuter men jag har inte fått glassarna att frysa på under 12 minuter. Använd specialverktyget som följer med formen för att få loss glassarna från formen. För att slippa att få smält glass på fingrarna när du äter kan du sätta på glasspinneskyddet men det är valfritt. Fryskraften i formen håller för att göra två satser om tre glassar.

Glassen mår inte bra av att vistas oskyddad i frysen. Förpacka glassen i plastpåsar eller smörgåspapper, om du inte skaffar ZOKUs egen förvaringslåda, så klarar den sig bättre och får ingen ”frysbränna”.

Jag chokladtoppade den här glassen. Det gör man enkelt genom att smälta choklad och kokosolja över vattenbad. Låt chokladen svalna något (ca 27-40 grader) innan glassen doppas. Är chokladen för kall så blir det klumpar på glassen och är den för varm så rinner den bara av. Vill man nörda ner sig i prylar så finns förstås en doppstation från ZOKU att köpa (ja, jag har en).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar